حمله سایبری چیست؟ + راه‌های مقابله با حملات سایبری

yas 1402/05/26
حمله سایبری چیست

در عصر اینترنت بهره‌مندی از امنیت دیجیتال دست کمی از امنیت فیزیکی ندارد، آن هم زمانی که به طور میانگین در هر 45 ثانیه، یک حمله سایبری اتفاق می‌افتد. برای آنکه بدانید حمله سایبری چیست و چگونه صورت می‌گیرد، باید با چیستی این حملات، انواع آن و تاثیراتی که در پی دارد آشنا شوید. تاثیر حمله سایبری البته همیشه یکسان نیست.

این حملات گاهی می‌تواند به تخریب داده‌ها، تغییر داده‌ها و عدم امکان دسترسی به اطلاعات موجود در سیستم منجر شود و گاهی ممکن است برای کسب و کارهای اینترنتی ضرر و زیان مالی، از دست دادن مشتریان و کاهش اعتبار برند را به دنبال داشته باشد. در ادامه کمی بیشتر در رابطه با این حملات صحبت کرده ایم؛ با ما همراه باشید.

حمله سایبری چیست؟

حمله سایبری زمانی اتفاق می‌افتد که مجرمان سایبری سعی دارند به طور عمدی به داده‌های ذخیره شده در رایانه یا شبکه دسترسی غیرقانونی پیدا کنند. در واقع هرگونه تلاش برای دستکاری در اطلاعات شبکه، سخت افزار یا نرم افزار، حمله سایبری نامیده می‌شود. این گونه حملات می‌تواند موجب اختلال در عملکرد سیستم‌ها شود و تبادل اطلاعات را متوقف کنند.

حملات سایبری با اهداف مختلفی رخ می‌دهند. مثلا ممکن است هکرها با حمله به وب‌سایت‌های مشهور، به دنبال نشان دادن مهارت خود باشند و از این راه بخواهند کسب اعتبار کنند. اما از آنجایی که در بسیاری موارد هکرها به اطلاعاتی مثل کیف پول اینترنتی، نام کاربری و رمز عبور و اطلاعات بانکی دسترسی پیدا می‌کنند، معمولا اخاذی و به دست آوردن پول را برای خود هدف گذاری می‌کنند.

cyber attack

آشنایی با انواع حملات سایبری

حال که دانستیم حمله سایبری چیست، باید با راه‌های حمله سایبری نیز آشنا شویم:

حملات بدافزاری (Malware)

در این نوع حملات عامل آلوده که ظاهری موجه دارد وارد سیستم می‌شود و کار خود را به طور نامحسوس انجام می‌دهد. باج‌افزار، تروجان و جاسوس افزار از جمله بدافزارهای مشهورند، اما بیشترین حملات بدافزاری همچنان از طریق ویروس  (Virus)انجام می‌شود. استفاده از آنتی ویروس eset و کسپرسکی از روش‌های رایج مقابله با این نوع حمله سایبری است.

حملات رمز عبور (Password Attacks)

برای خیلی‌ها پاسخ به این سوال که حمله سایبری چیست با هک پسورد معنا پیدا می‌کند. شکستن رمز عبور از راه‌های دسترسی به داده‌های موجود در پایگاه‌های محافظت شده است. حملات پسورد معمولا از طریق حدس و گمان، جستجوی فراگیر (Brute-force attack) و نفوذ به پایگاه داده صورت می‌گیرند.

حملات مرد میانی (MitM)

حمله مرد میانی یا حمله شنود، از طریق نفوذ در مکالمه میان مشتری و میزبان انجام می‌گیرد. در این روش هکر در یک ارتباط دو طرفه قرار گرفته، جلسه بین مشتری و میزبان را می‌دزدد و اطلاعات را تغییر داده و آن‌ها را سرقت می‌کند. بدین ترتیب ارتباط بین مشتری و سرور قطع شده و تماس از طریق هکر انجام می‌شود.

حملات تزریق (SQL Injection)

خیلی از هکرهای حرفه‌ای از این روش برای نفوذ به شبکه داخلی سیستم استفاده می‌کنند. در حملات تزریق هکرها با استفاده از زبان جستار سرور (SQL) که از طریق یک کد آلوده وارد سرور می‌شود، سرور را مجبور به ارائه اطلاعات حساس می‌کنند. هکر معمولا این کد آلوده را در پنجره جستجو یا بخش نظرات وب‌سایت وارد می‌کند. اگر این روش موفقیت آمیز باشد، هکر به اطلاعات شخصی کاربران وب‌سایت دسترسی پیدا می‌کند.

حملات فیشینگ چیست و چطور انجام می‌شود؟

یکی از شیوه‌های رایج سرقت اطلاعات، فیشینگ (phishing) است. در این روش مهاجم ایمیل یا پیامی جعلی را برای قربانی ارسال کرده و او را برای دریافت اطلاعات بانکی فریب می‌دهد. در این نوع حملات ممکن است از ابزارهای ارتباطی مثل متن، تماس یا شبکه‌های اجتماعی استفاده شود.

در حملات فیشینگ به طور مثال پیامی برای قربانی ارسال می‌شود که “فردی به حساب شما نفوذ کرده است و شما باید همین حالا وارد شده و اطلاعات خود را تغییر دهید”. مهاجم سپس قربانی را به صفحه‌ای جعلی هدایت کرده و پس از دریافت اطلاعات ورود به حساب، کنترل حساب وی را در اختیار می‌گیرد.

چگونه می توانیم از حمله بدافزار جلوگیری کنیم؟

پس از اینکه شناختیم حمله سایبری چیست و از چه طریق صورت می‌گیرد، بد نیست با مهم ترین راه‌های محافظت از سیستم در برابر این حملات آشنا شویم:

  1. با خرید آنتی ویروس، سیستم خود را از آلودگی توسط بدافزارها نجات دهید. ترجیحا آنتی ویروس را نیز از یک مکان معتبر و به صورت اورجینال تهیه کنید. می‌توانید برای تهیه آنتی ویروس از بنیان سافت کمک بگیرید. بنیان سافت ارائه کننده انواع آنتی ویروس‌های اورجینال و معتبر است و بهترین‌ها را در این حوزه عرضه می‌کند؛
  2. از باز کردن ایمیل و پیام‌هایی ناشناس و مشکوک اجتناب کنید و همیشه آدرس مبدا را بررسی کنید؛
  3. حملات حدس و گمان و جستجوی خودکار پسورد به سادگی می‌توانند رمزهای عبور ضعیف مثل تاریخ تولد و رمزهای اینچنینی را شناسایی کنند. حتما در رمز عبور خود از ترکیب حروف، اعداد و کاراکترهای خاص استفاده کنید؛
  4. ترجیحا از سیستم وای فای عمومی استفاده نکنید و وای فای شبکه خود را هم رمزگذاری نمایید؛
  5. اپلیکیشن‌ها و سیستم عامل خود را به موقع به‌روزرسانی کنید، زیرا نسخه آپدیت شده آن‌ها معمولا در برابر حملات سایبری مقاومت بیشتری دارند.
Antivirus 1

روش های کاهش حملات سابیری

به غیر از راه حل‌هایی که بالاتر اشاره کردیم، روش‌های ساده دیگری نیز برای کاهش اثربخشی حملات سایبری وجود دارد:

  • تعیین پایه نیازهای امنیتی
  • پیاده سازی کنترل‌های دقیق دسترسی
  • تهیه نسخه پشتیبان از برنامه
  • آموزش کارکنان

پیشنهاد ما؛ همین حالا سیستم خود را ایمن کنید: خرید آنتی ویروس کسپرسکی

هک سایبری چیست؟

از جمله محبوب ترین روش‌ها برای مجرمین اینترنتی، هک سایبری است. در این روش هکر به قصد تخریب اطلاعات یا استفاده نامشروع از آن‌ها، به اطلاعات شخصی یا سازمانی دسترسی پیدا می‌کند. هک سایبری طیف وسیعی از حملات را شامل می‌شود: از ورود ساده به سیستم اطلاعاتی و تحمیل خسارت مالی به شرکت گرفته، تا از بین بردن کلیه اطلاعات و اخاذی از سازمان‌های بزرگ، همگی در دسته هک سایبری قرار می‌گیرند.

نکته مهم اینکه اگر اقدامات لازم برای مقابله با هک سایبری صورت نگیرد، خدشه‌ای جدی به اعتبار موسسات مورد حمله وارد شده و می‌تواند خسارات جبران ناپذیری به آن‌ها بزند.

سخن پایانی

فرقی نمی‌کند که مدیر یک کسب‌وکار اینترنتی هستید یا صرفا استفاده روزمره از فضای مجازی دارید و خریدهایتان را به صورت آنلاین انجام می‌دهید، زیرا همیشه باید انتظار حملات سایبری را داشته باشید. این مسئله یکی از مشکلات جهان دیجیتال است و راه فراری از آن نیست.

تنها توصیه می‌کنیم که برای آنکه اسیر اتفاقات ناخوشایند نشوید، همواره یک گام از مجرمان سایبری جلوتر قرار بگیرید. در این راستا ساده‌ترین کاری که باید انجام دهید، نصب یک آنتی ویروس اورجینال و به‌روز است. به این منظور می‌توانید با کارشناسان بنیان سافت ارتباط برقرار کنید و مناسب‌ترین آنتی ویروس را برای سیستم خود انتخاب نمایید.

پرسش های پرتکرار

حمله سایبری چیست؟

حمله سایبری زمانی اتفاق می‌افتد که مجرمان سایبری سعی دارند به طور عمدی به داده‌های ذخیره شده در رایانه یا شبکه دسترسی غیرقانونی پیدا کنند.

هک سایبری چیست؟

هک سایبری طیف وسیعی از حملات را شامل می‌شود: از ورود ساده به سیستم اطلاعاتی و تحمیل خسارت مالی به شرکت گرفته، تا از بین بردن کلیه اطلاعات و اخاذی از سازمان‌های بزرگ، همگی در دسته هک سایبری قرار می‌گیرند.

چه راه‌هایی برای جلوگیری از حملات سایبری وجود دارد؟

استفاده از آنتی ویروس، باز نکردن پیام‌ها وایمیل‌های مشکوک، به روزسانی به موقع اپ‌ها و سیستم عامل و همچنین عدم استفاده از رمز عبور ساده از جمله راه‌های موثر جلوگیری از حمله سایبری است.

بدون دیدگاه