هک چیست و هکر کیست؟ انواع هکر کدامند؟ + 17 راه پیشگیری از هک

bonyan 1399/01/11
تصویری از یک هکر و قفل نا امن

مقدمه

در این مقاله قصد داریم درباره هک سایبری صحبت کنیم در ابتدا هک را تعریف می کنیم، سپس هدف و تاریخچه هک را میگوییم. شما می توانید در بخش دوم مقاله 17 راه پیشگیری از هک را بخوانید و در بخش آخر با انواع هکرها آشنا شوید. لطفا تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

یک هکر در حال هک کردن!

هک چیست؟

هک کردن شناسایی نقاط ضعف در سیستم ها و سرور های کامپیوتری برای سواستفاده از نقاط ضعف آن برای دستیابی به دسترسی است! به بیان ساده تر هک کردن به معنای استفاده از رایانه برای ارتکاب اقدامات کلاهبرداری مانند تهاجم به حریم خصوصی و سرقت اطلاعات حساس کاربر و… است.

معنای لغوی هک

هک به معنی سود بردن از یک روش سریع و هوشمندانه برای حل یک مشکل در رایانه می‌باشد. اما در گفتگوهای امروزی هک به معنی نفوذ به یک سیستم رایانه‌ای است.

هدف Hacking

هک در ابتدا بیشتر جنبه ی تفریحی و سرگرمی و نشان دادن دانش سایبری داشته است، اما امروز به یک تجارت پرسود و بزرگ تبدیل شده است به گونه ای که وبسایت معتبر malwarebytes از جمله :

Hacking has evolved from teenage mischief into a billion-dollar growth business

به معنای هک کردن از بدبختی جوانان به یک تجارت میلیارد دلاری تبدیل شده است استفاده می کند.
هدف هک عمدتا دستیابی غیرقانونی به اطلاعات شخص یا حتی کشور دیگری است.

تاریخچه هک

تاریخچه هک

تاریخچه هک رایانه ای به قرن 20 میلادی باز می گردد. اولین هک به سال 1965 و دانشگاه معروف MIT بر می میگردد. دانشگاه برای استادان و دانشجویان یک رایانه در نظر گرفته بود که هر کاربر با دارا بودن یک پسورد می توانست، مدت زمان مشخصی از کامپیوتر استفاده کند. یک روز که کاربران کار با کامپیوتر را شروع می کنند متوجه می شوند که پیام خوش آمد گویی سیستم تغییر کرده است و سیستم تمامی پسورد ها را در اختیار کاربر قرار می دهد این مشکل حدود ۲۰ دقیقه ادامه پیدا می کند تا اینکه یکی از کاربران به مدیران مشکل پیش آمده را گزارش می دهد و مدیران مجبور می شنوند تمامی پسورد ها رو تغییر بدهند.

ویلیام نپستر بزرگ ترین هکر تاریخ!

در سال 2001 شرکت امنیت سایبری نورتون اعلام کرد سیستمی را طراحی کرده است که می تواند تمام بدافزار های دنیا را شناسایی و نابود کند! همان روز پیامی روی سیستم مرکزی کمپانی نورتون به نمایش در آمد که نوشته بود ” لطفا حرف خود را پس بگیرید ” نورتون به این پیام توجه نکرد و دوباره اعلام کرد از تمام سیستم ها محافظت می کند.
صبح روز بعد اتفاق عجیبی رخ داد! هیچ کامپیوتری در دنیا به اینترنت وصل نمی شد و کل دنیای مجازی از کار افتاده بود. این بزرگترین هک تاریخ است و هکر گمنام آن با نام ویلیام نسپر شناخته می شود.

ویلیام نسپر گفت تنها به خاطر دختر کوچک خود ویروس را غیر فعال می کند تا اینترنت دوباره وصل شود! و هر زمان که نیاز باشد آن را فعال خواهد کرد. هیچکس تا به امروز موفق به از بین بردن کامل این ویروس نشده است!

جلوگیری از هک

راه های پیشگیری از هک

  1. از سیستم عامل و برنامه های اورجینال استفاده کنید.
  2. از آنتی ویروس اورجینال استفاده کنید.
  3. سیستم عامل و برنامه های خود را همواره به روز (آپدیت) نگه دارید.
  4. از سیستم احراز هویت دو مرحله ای (tow step verification) استفاده کنید.
  5. به هیچ عنوان از وای فای های عمومی استفاده نکنید.
  6. اطلاعات شخصی خود را در شبکه های اجتماعی بارگذاری نکنید.
  7. از رمزهای عبور قوی استفاده کنید. (توصیه می کنیم در رمز عبور خود از حروف بزرگ و کوچک و اعداد و علائم نگارشی مانند ! ، ؟ ، % و… استفاده کنید)
  8. اگر دانش سایبری زیادی ندارید با استفاده از یک نوار دوربین لپ تاپ یا وبکم خود را بپوشانید.
  9. در مواقعی که لازم نیست، موقعیت مکانی (GPS) دستگاه خود را خاموش کنید.
  10. ایمیل ها و پیام های مشکوک را باز نکنید.
  11. بر روی لینک های مشکوک کلیک نکنید.
  12. وارد وبسایت های مشکوک نشوید.
  13. از اطلاعات حساس خود بکاپ بگیرید.
  14. تنها با دستگاه خود وارد حساب های کاربری خود شوید.
  15. رمز عبور و اطلاعات خود را در اختیار کسی قرار ندهید.
  16. دانش فنی و سایبری خود را بالا ببرید.
  17. اگر صاحب یک سازمان هستید نسبت به آموزش و نظارت بر روی پرسنل خود اقدام کنید.

انواع هکر ها

کلاه سفید – White hat

هکرهای کلاه سفید که به عنوان هکرهای اخلاقی نیز شناخته می شوند ، کارشناسان امنیت سایبری هستند که با انجام آزمایش نفوذ و شناسایی نقاط ضعف در امنیت سایبری، به دولت و سازمان ها کمک می کنند. آن ها حتی روش های دیگری را نیز انجام می دهند و از محافظت در برابر هکرهای کلاه سیاه و سایر جرایم مخرب سایبری محافظت می کنند.
به بیان ساده تر هکر های کلاه سفید با قصد خوب برای یافتن آسیب پذیری ها سیستم شما را هک می کنند و به شما در حذف ویروس و بدافزار از روی سیستم کمک می کنند.

کلاه سیاه – Black Hat

هکر های کلاه سیاه مجرمان سایبری هستند که با هدف دزدی مالی و اطلاعاتی و آسیب رسانی به سیستم اقدام به هک می کنند.

تصویری از یک صحنه جرم سایبری

کلاه خاکستری – Gray Hat

هکرهای کلاه خاکستری در بین هکرهای کلاه سفید و هکرهای کلاه سیاه قرار می گیرند. اگرچه ممکن است از مهارت های خود برای منافع شخصی استفاده نکنند ، اما می توانند اهداف خوب و یا بد داشته باشند. به محض اینکه هکرها از مهارت های هکری خود برای سود شخصی استفاده می کنند ، آن ها به هکرهای کلاه سیاه تبدیل می شوند.
از آنجا که یک هکر کلاه خاکستری از مهارت های خود برای سود شخصی استفاده نمی کند ، او یک هکر کلاه سیاه نیست. همچنین به دلیل اینکه وی از لحاظ قانونی مجاز به هک کردن امنیت سایبری سازمان نیست ، نمی توان او را هکر کلاه سفید قلمداد کرد.

Script Kiddies

اصطلاحی منعطف که اغلب توسط هکرهای آماتور به کار می رود که به مهارت های رمزگذاری اهمیت زیادی نمی دهند. این هکرها معمولاً ابزارهای هک را دانلود می کنند یا از کدهای هکری موجود استفاده می کنند که توسط سایر توسعه دهندگان و هکرها نوشته شده اند. هدف اصلی آنها اغلب تحت تأثیر قرار دادن دوستانشان یا جلب توجه است.

کلاه سبز – Green Hat

هکرهای کلاه سبز هم مانند هکرهای Script Kiddies آماتور هستند، اما تفاوت آن ها در این است که هکرهای کلاه سبز قصد دارند به هکرهای حرفه ای و تمام عیار تبدیل شوند و هک را برای جلب توجه دیگران انجام نمی دهند و تشنه یادگیری هستند.

یک هکر کلاه سبز

کلاه آبی – Blue Hat

هکرهای کلاه آبی هم آماتور هستند و تنها می خواهند کسی را که آن ها را اذیت کرده هک کنند و از آن ها انتقام بگیرند! این هکرها علاقه ای به یادگیری ندارند و از تکنیک های ساده استفاده می کنند.

کلاه قرمز – Red Hat

هکرهای کلاه قرمز اخلاقی مشابه هکرهای کلاه سفید دارند. با این حال ، تفاوت عمده ای در نحوه عملکرد آن ها وجود دارد. آن ها هنگام برخورد با هکرهای کلاه سیاه ، بی رحمانه هستند.
آن ها به جای گزارش یک حمله مخرب، به هکرهای کلاه سیاه حمله می کنند و سعی می کنند تا سیستم هکرهای کلاه سیاه را از بین ببرند و آن ها را شناسایی کنند.

تحت حمایت دولت یا ملت! – State/Nation Sponsored

هکرهای تحت حمایت دولت یا ملت ، کسانی هستند که توسط دولت یا کشورشان به کار گرفته شده اند تا از امنیت کامل استفاده کنند و از طریق امنیت کامل نفوذ کنند تا اطلاعات محرمانه ای را از دولت های دیگر کسب کنند. به بیان ساده تر آن ها با استفاده از تکنیک های هک برای کشور خود جاسوسی می کنند.

تصویری از یک هکر

هک برای بازدید – Hacktivist

Hacktivist یک هکر یا گروهی از هکرهای ناشناس هستند که فکر می کنند می توانند تحولات اجتماعی ایجاد کنند و غالباً دولت و سازمان ها را برای جلب توجه یا اعلام نارضایتی خود هک می کنند و کار خود را تبلیغ می کنند.

خودی مخرب – Malicious Insider or Whistleblower

خودی نخرب یک کارمند درون سازمان است که یا از مدیران کینه به دل دارد یا توسط رقبا برای دادن اطلاعات شرکت تطمیع می شود. این هکرها از دسترسی آسان به اطلاعات و نقش آن ها در شرکت برای هک کردن سیستم ، استفاده می کنند.

امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. اگر نظر یا خاطره ای درباره هک و یا هکرها دارید لطفا در بخش دیدگاه ها با ما به اشتراک بگذارید.