مالور (Malware) چیست؟

bonyan 1398/06/28
مالور چیست؟

اگر صد سال پیش از یک نفر این سوال را می پرسیدید اصلا نمی دانست درباره چه موضوعی صحبت می کنید! این خاصیت علم و تکنولوژی است که مفاهیم، اصطلاحات و لغات جدید را پدید می آورد.
در این مقاله می خواهیم بگوییم Malware چیست و چه انواعی دارد؟ همچنین با معنای لغوی و تاریخچه آن هم آشنا خواهیم شد.

معنای پارسی Malware ” بدافزار” می باشد. واژه Malware از ترکیب دو واژه لاتین malicious software ساخته شده است و تاریخچه آن به اوایل دهه 1970 میلادی، زمانی که جهانیان با ویروس creeper مواجه شدند بر می گردد. از آن زمان به بعد صدها هزار نفر با انواع مختلف بدافزار ها مورد حمله قرار گرفته اند که هدف تمام این حملات وارد کردن پیشترین خسارت و اختلال بوده است. اشتباه نکنید! Malware ها نوعی بمب اتم یا سلاح بیولوژیکی نیستند! اما می توانند بسیار مخرب تر از بمب اتم باشند. حتما می پرسید چگونه؟ با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا مالور و انواع مالور ها را به طور کامل معرفی کنیم.

مالور چیست؟

بگذارید سوال را با سوال پاسخ دهیم! آیا تا به حال مشاهده کرده اید که سیستم کامپیوتری یا دستگاه تلفن همراه شما به درستی کار نکند یا به یکباره و بدون دلیل سرعت عملکرد آن ها کاهش یابد؟ یا به فایل های شما آسیب وارد شود و یا حتی سیستم از شما بخواهد یک کار تکراری انجام دهید؟ اگر پاسخ شما بله باشد احتمالا سیستم شما توسط یکی از انواع مالور ها آلوده شده است. مالورها یا همان بد افزارها شامل کد هایی هستند که مجرمان سایبری بدون اطلاع و اجازه شما وارد سیستم شما می کنند و به وسیله این کدها سیستم شما را آلوده می کنند، سپس اقدام به کارهای ناخواسته و خرابکارانه می کنند.
مالورها پس از اینکه وارد سیستم شما شدند کارهایی از قبیل سرقت اطلاعات (مخصوصا اطلاعات حساب بانکی)، ارسال ایمیل های اسپم و ….. می کنند. به طور کلی بدون اطلاع و اجازه شما از سیستم شما استفاده می کنند حتی ممکن است از سیستم شما برای حمله به یک سیستم دیگر استفاده کنند.
Malware ها به گونه ای طراحی شده اند که باعث ایجاد خسارت گسترده به داده ها و سیستم ها یا دستیابی غیر مجاز به یک شبکه می شوند. بدافزار ها به طور معمول به صورت لینک یا فایل از طریق ایمیل، فلش، CD و….. وارد سیستم شما می شوند.

انواع مالورها

worm (کرم)

نام این مالور به خاطر نوع حرکت و تکثیر آن است. کرم های رایانه ای از طریق حفره های شبکه وارد سیستم می شوند، خود را تکثیر می کنند . غالبا با استفاده از پهنای باند به کل شبکه آسیب می رسانند. کرم ها ضعیف ترین سیستم شبکه را انتخاب می کنند به آن حمله کرده و آن را آلوده می کنند، سپس از سیستم آسیب دیده برای حمله به بقیه ی سیستم ها استفاده می کنند.

کرم رایانه ای

virus (ویروس)

اگر شخصی تلاش کند با استفاده از یک دستمال کثیف یک شیشه را تمیز کند نتیجه چه خواهد بود؟ حتما کل شیشه کثیف تر خواهد شد! ویروس های رایانه ای مانند ویروس های بیولوژیکی دقیقا همین کار را انجام می دهند، آن ها به یک فایل سالم می چسبند سپس با تکثیر سریع کل فایل ها و سیستم را آلوده می کنند به همین راحتی! ویروس ها اغلب از طریق فایلهای اجرایی (exe.) وارد سیستم می شوند.

virus

Back door (بکدور)

حتما این ضرب المثل را شنیده اید که آدم عاقل تمام پل های پشت سر خود را خراب نمی کند! از آنجایی که هکرها انسان های عاقل و با سوادی هستند، پس از حمله به یک سیستم، یک یا چند راه را در سیستم شما قرار می دهند تا اگر در آینده باز هم خواستند به عنوان یک تروریست ناخوانده، وارد سیستم شما شوند و پشت در نمانند. به این راه ها اصطلاحا Back door می گوییند.

Back door

Adware (تبلیغات ناخواسته)

فرض کنید برای خوردن شام به یک رستوران ایتالیایی رفته اید اما گارستون رستوران مدام از غذا های چینی تعریف می کند! این دقیقا کاری است که Adware ها انجام می دهند. این نوع مالور ها تبلیغات های مختلف را از طریق برنامه ها و مرورگرهای آلوده به شما نمایش می دهند.

Adware

Trojans Horse (اسب تروجان)

احتما فیلم معروف تروآ را تماشا کرده اید! یونانی ها یک اسب چوبی غول پیکر ساختند و 30 نفر جنگجو در آن پنهان شدند. مردم تروآ فکر می کردند آن اسب چوبی هدیه خدایان به آن هاست و اسب چوبی را وارد قلعه خود کردند! نیمه شب جنگجوبان یونانی از اسب چوبی خارج شدند و دروازه های شهر را باز کردند و به این ترتیب ارتش یونان وارد شهر شد و آنجا را فتح کرد و… . نام Trojans Horse از همین افسانه الهام گرفته شده است. تروجان ها همراه با یک برنامه مفید و کاربردی روی سیستم شما به صورت مخفیانه نصب می شوند و اقدام به فعالیت های خرابکارانه می کنند.

Trojans Horse

Spyware (جاسوس افزار)

بدافزار های جاسوس همانطور که از نام آن ها پیداست برای جاسوسی در مورد آنچه کاربر انجام می دهد طراحی شده اند. Spyware ها به طور مخفیانه و بدون اجازه فعالیت های کاربر رایانه را رصد می کنند و آن را برای نویسنده جاسوس افزار ارسال می کنند. حتی جاسوس افزارهایی به نام keylogger وجود دارند که هر آنچه که کاربر تایپ می کند را در جایی ذخیره می کند و در شبکه یا اینترنت برای جاسوس ارسال می کند.

جاسوس افزار

Rootkit (رد گم کن)

تا این جای مقاله گفته ایم مالورها به صورت مخفیانه و بدون اطلاع کاربر روی سیستم نصب و اجرا می شوند اما چگونه؟ مجرمان سایبری با استفاده از مالور Rootkit فعالیت خود را از کاربر، سایر نرم افزار های موجود در رایانه و سیستم عامل مخفی می کند. به طور کلی هدف Rootkit ها مخفی کردن فعالیت دیگر مالورها است.

Rootkit

Ransomware (باج افزار)

باج افزار ها نوعی مالور هستند که دستگاه یا فایل های شما را رمز گذاری می کنند و برای رمز گشایی آن ها از شما درخواست باج می کنند.

Ransomware

امیدوار هستیم این مقاله برای شما مفید بوده باشد اگر سوال یا نظری داشتید خوشحال می شویم در بخش دیدگاه ها با ما در میان بگذارید. شما چه خاطراتی از آلوده شدن سیستم خود توسط Malware ها دارید؟