آشنایی با تاثیر هوش مصنوعی بر امنیت سایبری

yas 1403/01/10
تاثیر هوش مصنوعی بر امنیت سایبری

امنیت سایبری در بهبود کیفیت حضور کاربران سازمانی و غیر سازمانی نقش مهمی ایفا می‌کند. هوش مصنوعی با تشخیص و پیش بینی حملات سایبری، جلوگیری از وقوع دزدی‌های اینترنتی یا باج گیری‌های آنلاین، کاهش ریسک‌های امنیتی و محافظت از امنیت سیستم‌ها و شبکه بر امنیت سایبری تأثیر دارد. در ادامه به تاثیر هوش مصنوعی بر امنیت سایبری بیشتر پرداخته می‌شود.

نقش هوش مصنوعی در امنیت سایبری

امنیت سایبری یکی از مهم‌ترین مسائلی است که به فضای مجازی پیوند می‌خورد. در حقیقت، بخش عمدۀ کارهای مردم در بستر اینترنت انجام می‌شود و بالا بودن سطح امنیت آن به ارتقای کیفیت تجربۀ کاربران فضای مجازی در عرصه‌های مختلف کمک می‌کند. از طرفی دیگر پیشرفت هوش مصنوعی و توسعۀ حضور آن در ابعاد مختلف زندگی از جمله فعالیت‌های آنلاین با تغییراتی همراه بوده است.

در حقیقت، هوش مصنوعی از رمز عبور حساب‌های کاربری محافظت کرده و احراز هویت کاربران با دقت بالایی انجام می‌شود. به این ترتیب امنیت اطلاعات در بالاترین سطح قرار می‌گیرد. تهدیدات سایبری مانند فیشینیگ به کاربران هشدار داده می‌شود و آسیب‌های مختلف در فضای مجازی مانند (Cyber Bullying) یا دزدی اینترنتی کاهش یابد. فراتر از آنچه گفته شد، امنیت شبکه در سطح سازمانی و بالاتر محافظت می‌شود.

نقش هوش مصنوعی در جلوگیری از حملات سایبری

شاید بهتر باشد که پیش از توضیح تأثیر هوش مصنوعی در ممانعت از وقوع حملات سایبری، توضیح داده شود که حمله سایبری چیست؟ چگونه هوش مصنوعی قادر خواهد بود حملات سایبری را کاهش دهد و آیا استفاده از (AI) در امنیت سایبری تصمیم درستی است یا خیر.

حملۀ سایبری (Cyber Attack) هنگامی اتفاق می‌افتد که هکرها، دزدان اینترنتی و به طور کلی مجرمان سایبری تلاش می‌کنند، از طریق فضای مجازی، به اطلاعات ذخیره شده روی سیستم و شبکه کاربران اینترنت دسترسی غیر قانونی داشته باشند. تاثیر هوش مصنوعی بر امنیت سایبری همچنان بحث برانگیز است. آن هم به این دلیل که هوش مصنوعی رشدی سریع از جوانب مختلف دارد و آیندۀ آن به طور دقیق قابل پیش بینی نیست. 

G9 9sbLuQRWeCrcZ4vUrbwKgt PwPhuq tensUqVGgqWb7OzvvmLHqMdOKz13 BtlLBS1gKEkYgzcZ1cBpScFTvNSy6K4xSqOVIN5e CMaUbYZ629Fa1NFPtgB3r5XAl60XpezGrgO4rAlmMVLAscnY

با این حال بهتر است به این موضوع توجه داشت که همچون خرید آنتی ویروس اورجینال که نقش مثبتی در مراقبت از امنیت کاربران اینترنت ایفا می‌کند، هوش مصنوعی مشخصات انواع حملات را برای ارتقای امنیت سایبری در نظر دارد. 

در ضمن، با کمک سیستم احراز هویت، مسیریابی حملات سایبری را با سرعت بالاتری انجام می‌دهد. به این ترتیب با سهولت بیشتری سرنخ‌هایی را برای شناسایی مجرمان سایبری به کار می‌بندد. در نتیجه با تقویت قدرت دفاعی سیستم‌ها، مانع از بروز حملات سایبری مختلف خواهد شد.

مزایای استفاده از هوش مصنوعی در امنیت سایبری

نقش هوش مصنوعی می‌تواند سازنده یا مخرب باشد. این موضوع بسته به کاربردهایی است که آنها برای کاربران دارند. از جمله مزایای ابزارهای (AI) در حیطۀ امنیت سایبری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مقرون به صرفه بودن

هنگامی که متخصصان آی تی و یا امنیت شبکه تجهیزات و نرم افزارهای لازم را برای استفاده از هوش مصنوعی تهیه می‌کنند، هزینه‌ای متقبل می‌شوند. اما انجام بعضی امور بر عهدۀ هوش مصنوعی قرار می‌گیرد و از هزینه‌های جانبی کاسته می‌شود. از طرفی انجام کارهای مختلف سرعت می‌گیرد. به همین دلیل در زمان و هزینه صرفه جویی می‌شود.

کاهش خطاهای انسانی

وجود نرم افزارهای مختلف و انجام برنامه نویسی‌های گوناگون به هوش مصنوعی اجازه می‌دهد که کارهای مختلف را بدون مداخلۀ انسانی پیش ببرد. به همین دلیل خطاهای انسانی به مقدار قابل توجهی کاهش می‌یابد. در ضمن احتمال موفقیت صاحبان کسب و کارهای آنلاین افزایش می‌یابد. به خصوص که امنیت محیط کاری آنها که آنلاین است، افزایش می‌یابد.

اتخاذ تصمیم‌های بهتر

هنگامی که هوش مصنوعی در امور مدیریت فناوری و امنیت شبکه وارد می‌شود، تصمیم‌ گیری‌هایی انجام می‌شوند که در راستای ارتقای امنیت سایبری هستند. به همین دلیل محیط امن و مطمئنی برای کاربران فراهم خواهد شد. به خصوص اگر کاربران سیستم‌های متصل به اینترنت، کودکان و نوجوانان باشند که عموماً آگاهی و تجربه کافی دربارۀ رعایت اصول امنیتی فضای مجازی ندارند.

ارتقای امنیت سیستم‌ها

در صورتی که مدیران آی تی و شبکه از تجهیزات هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، فضای امنی برای کاربران خود فراهم می‌کنند. برای مثال ارائه دهندگان خدمات اینترنت با استفاده از هوش مصنوعی، بکاپ گیری از اطلاعات را به صورت دوره‌ای انجام می‌دهند. در ضمن، با نصب آنتی ویروس‌های اورجینال و قدرتمند، شبکه‌ای فارغ از ویروس‌ها و بدافزارها فراهم می‌کنند که این خود نشان از افزایش امنیت سایبری دارد.

​​چالش های امنیت سایبری و هوش مصنوعی 

این سؤال همچنان وجود دارد که آیا هوش مصنوعی قطعاً می‌تواند امنیت سایبری را به حد کافی ارتقا دهد؟ شاید این ابهام به دلیل وجود چالش‌هایی است که این عامل در ارتباط با یکدیگر دارند. برای مثال:

  • ممکن است که هوش مصنوعی اطلاعات درستی را ردیابی نکند. در نتیجه، سرنخ‌هایی که به دست کارشناسان امنیت سایبری می‌رسند، اشتباه بوده و باعث انحراف متخصصان از مسیر درست شوند.
  • گاهی اطلاعات به دست آمده، سوء گیری شده هستند و پاسخ به بعضی از سؤالات کارشناسان، به درستی ارائه نخواهند شد.
  • تغییراتی که در هوش مصنوعی داده می‌شود تا برای محافظت از امنیت سایبری آماده شود، گاهی دریافت و انتقال اطلاعات مربوط به امنیت فضای مجازی را با چالش مواجه می‌کنند.
  • گاهی عکس العملی که هوش مصنوعی نسبت به تهدیدها دارد، درست و قاطعانه نیست. در نتیجه بر خلاف آنچه انتظار می‌رود، آمار حملات سایبری افزایش خواهد یافت.
  • هکرها و دزدان اینترنتی از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند تا فرآیند پیچیده‌ای برای فیشینگ و دزدی‌های آنلاین خود به وجود آورند.
  • مجرمان سایبری با کمک هوش مصنوعی تهدیداتی برای کاربران به وجود می‌آورند که امنیت اطلاعات و سیستم آنها را تهدید می‌کند. 
CtGTR43nFG hgbTQaVesXml3cNPaqw9ahHOp3uCr AIFtpmDS7DqPX6K45rsGyoJZZPBudME8p6cu2wOdrFVEBmP

انواع کاربرد هوش مصنوعی در امنیت

وجود هوش مصنوعی در سیستم‌های امنیتی از جمله امنیت سایبری باعث شده که اطلاعات سیستم‌ها و شبکه‌ها ارتقا یابد. اما هوش مصنوعی چه کاربردهایی دارد که برای امنیت سایبری مفید بوده است؟

تشخیص حملات سایبری مختلف

یادگیری ماشینی (Learning Machine) از مهم‌ترین علوم دخیل در هوش مصنوعی است و الگوریتم‌های آن به تشخیص الگوی رفتاری مشکوک در داده‌های شبکه کمک می‎کند. به همین دلیل پیش بینی حملات و خطراتی که امنیت را تهدید می‌کنند، با کمک هوش مصنوعی آسان‌تر می‌شود.

جلوگیری از حملات سایبری

از کاربردهای دیگر هوش مصنوعی، جلوگیری از وقوع حملات سایبری است. در حقیقت، تشخیص حملات سایبری به پیش آگاهی کاربران فضای مجازی کمک بسیاری می‌کند. در نتیجه هوشیارانه عمل کرده و با کمک هوش مصنوعی مانع از وقوع حملات سایبری می‌شوند.

مدیریت مخاطرات امنیتی

کاربرد هوش مصنوعی در پیش بینی و همچنین تشخیص حملات سایبری در حال وقوع، به سازمان‌ها کمک می‌کند که کارهایی را که انجام آنها ریسک بالایی دارند، با احتیاط بیشتری انجام دهند تا مانع از فعالیت مخرب هکرها و دزدان اینترنتی شوند.

تحلیل داده‌های امنیتی

داده‌هایی که کارشناسان امنیت شبکه و امنیت سایبری دریافت می‌کنند، با کمک هوش مصنوعی به آسانی و دقت تحلیل می‌‌شوند. به این ترتیب تشخیص حملات سایبری، مدیریت ریسک‌های امنیتی و ممانعت از وقوع حملات سایبری با سرعت و سهولت بیشتری انجام شود.

خودکارسازی امنیت سایبری

هوش مصنوعی این قابلیت را برای کاربران سازمانی فراهم کرده تا مراحل مختلف محافظت از امنیت سایبری شبکه‌ها را خودکار کنند. در حقیقت مسئولیت‌هایی را تمام و کمال به تجهیزات مبتنی بر هوش مصنوعی می‌سپارند و اتوماسیون‌های اداری پیگیر انجام کارها هستند.

 جمع بندی

  • با کمک هوش مصنوعی می‌توان حملات سایبری را تشخیص داد و مانع از انجام آنها شد. به این ترتیب احتمال بروز حملات و انجام کارهای پرخطر مجازی کاهش می‌یابد.
  • استفاده از هوش مصنوعی برای متخصصان امنیت سایبری باعث صرفه جویی در زمان و هزینه، اتخاذ تصمیمات بهتر و کاهش خطاهای انسانی می‌شود.
  • شما می‌توانید تجارب خود را در استفاده از هوش مصنوعی برای ارتقای امنیت سایبری با مخاطبان بنیان سافت به اشتراک بگذارید.

پرسش‌های پرتکرار

حمله سایبری چیست؟

فعالیت هکرها و دزدان اینترنتی برای دستیابی غیر قانونی به اطلاعات سیستم‌ها یا شبکه‌هاست.

تاثیر هوش مصنوعی بر امنیت سایبری چیست؟

تشخیص و پیش بینی حملات سایبری، کاهش ریسک‌های امنیتی، تحلیل داده‌های امنیتی و خودکارسازی امنیت سایبری از تأثیرات هوش مصنوعی بر امنیت سایبری هستند.

مزایای هوش مصنوعی در امنیت سایبری چیست؟

مقرون به صرفگی زمان و بودجه، تصمیم گیری بهتر، کاهش خطاهای انسانی و خودکارسازی امور مختلف مربوط به امنیت سایبری از مزایای هوش مصنوعی در امنیت سایبری هستند.

بدون دیدگاه