تفاوت آنتی ویروس و (EDR) در چه مواردی است؟
این روزها حفاظت از سیستمهای کامپیوتری در برابر تهدیدات امنیتی، ویروسها و بدافزارها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار شده است. کوچک ترین بی دقتی میتواند ضررهای جبران ناپذیری را به جای بگذارد. آنتی ویروس و (EDR) دو ابزار متفاوت برای مقابله با تهدیدات امنیتی هستند. اما هر کدام از آنها ویژگیها و عملکردی متفاوت دارند. همین امر سبب شده تا آشنایی با تفاوت آنتی ویروس و (EDR) اهمیت بالایی داشته باشد. در ادامه این مطلب از بنیان سافت با این دو ابزار و تفاوت آنها بیشتر آشنا خواهید شد.
آنتی ویروس چیست؟
آنتی ویروسها برنامههایی هستند که از آنها برای شناسایی و حذف بدافزارها، ویروسها و موارد مشابه استفاده میشود. در حقیقت عملکرد اصلی آنتی ویروسها شناسایی و حذف فایلهای مخرب و آسیب زننده به دستگاه است. البته ویژگیهای دیگری مانند افزایش امنیت رمزهای عبور و موارد مشابه دیگر را میتوان با استفاده از آنها به دست آورد. خرید آنتی ویروس سبب میشود تا امنیت دستگاه به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
(EDR) چیست؟
ابزار (Endpoint Detection and Response) که به صورت اختصاری به آن (EDR) گفته میشود، یک ابزار و رویکرد امنیتی برای محافظت از سیستمها و شبکههای کامپیوتری در برابر عوامل مخرب است. استفاده از (EDR) میتواند قابلیت تشخیص و مانیتورینگ را در سازمانها افزایش دهد و همچنین از آن به عنوان راهکاری قوی برای مقابله با تهدیدات امنیتی یاد میشود.
(EDR) گونه کار میکند؟
به طور کلی (EDR)ها با توجه به سه نوع رفتار متفاوت کار میکنند. این رفتارها عبارتند از:
تشخیص (Detection)
ابزار (EDR) امکان تشخیص فعالیتهای مشکوک و تهدیدات امنیتی در سیستمهای انتهایی (مثل کامپیوترها، لپتاپها، تلفنهای همراه و سایر دستگاههای متصل به شبکه) را دارد. این تشخیص ممکن است بر اساس الگوریتمها، الگوها، آزمایشها و معیارهای امنیتی مختلف انجام شود.
پاسخ (Response)
پس از تشخیص یک تهدید، سیستم (EDR) با انجام اقداماتی برای پاسخگویی سریع به تهدید، جلوی بروز مشکلات را خواهد گرفت. این اقدامات ممکن است شامل مسدود سازی فعالیت مشکوک، حذف فایلهای مخرب، قطع ارتباط با شبکه و یا ارسال هشدار به مدیران امنیتی باشد.
تحقیق و بررسی (Investigation)
سیستم (EDR) با ثبت و نگهداری جزئیاتی از رویدادها و فعالیتهایی که در سیستم انتهایی اتفاق میافتد، میتواند اقدامات مناسب بعدی را انجام دهد. این اطلاعات میتواند برای تحلیل دقیق تهدیدات، بازگشت به اصل تهدید و جلوگیری از حوادث آینده مورد استفاده قرار گیرد.
راهحل (EDR) در مقابل ضد بدافزار
سیستمهای (Endpoint Detection and Response) با داشتن ترکیبی از فناوریها و تکنیکهای مختلف کار میکنند. جمع شدن این فناوریها باعث میشود تا این سیستم بتواند تشخیص دهند، واکاوی کنند و به تهدیدات امنیتی در انتهای (Endpoint) شبکه پاسخ دهند. این سیستمها عموماً از چندین مرحله و فاز برای انجام فعالیتهای امنیتی استفاده میکنند. این مراحل عبارتند از:
جمعآوری دادهها
سیستمهای (EDR) دادههای مختلفی از سیستمهایی که در انتهای شبکه وجود دارند (مانند کارهایی که با سیستم انجام میشود، فایلهای ثبت شده، وضعیت فایلها و پروسهها، ترافیک شبکه و بسیاری موارد دیگر) را جمع آوری میکنند. این دادهها به عنوان مهم ترین منبع اطلاعات برای تحلیل فعالیتهای مخرب در سیستمهای انتهایی عمل میکنند.
تحلیل و تشخیص
(EDR) از الگوریتمها، مدلهای ماشین لرنینگ، قوانین قابل تنظیم و الگوهای امنیتی برای تحلیل دادههای جمعآوری شده استفاده میکند. این تحلیل برای شناسایی الگوها و رفتارهای مشکوک که ممکن است به تهدیدات امنیتی اشاره داشته باشند، صورت میپذیرد.
تحقیق، بررسی و پاسخ
در صورتی که این سیستم یک فعالیت را مشکوک تشخیص دهد، میتواند به طور خودکار یا با مداخله دستی مدیر، آن را بررسی کند. پس از انجام بررسی، این سیستم با انجام اقدامات لازم تهدیدات را برطرف خواهد کرد. این اقدامات ممکن است شامل مسدود سازی فعالیت مشکوک، حذف فایلهای مخرب، تغییرات در دسترسیها، ارسال هشدار به تیم امنیتی و بسیاری موارد دیگر باشد.
گزارش دهی و مانیتورینگ
سیستم (EDR) میتواند گزارشهایی مفصل شامل اطلاعاتی درباره فعالیتهای مشکوک، تهدیدات امنیتی، عملکرد سیستمها و موارد مشابه دیگر را ارائه دهد. این گزارشها برای تحلیل، مانیتورینگ و ارائه گزارشهای امنیتی به مدیران امنیتی و تیمهای مسئول استفاده میشوند.
تفاوت آنتی ویروس و (EDR) چیست؟
حال که با (EDR) و روش عملکرد آن آشنا شدید، زمان آن رسیده تا در خصوص تفاوت آنتی ویروس و (EDR) نیز نکاتی را بیان کنیم. از موارد زیر میتوان به عنوان تفاوت آنتی ویروس و (EDR) یاد کرد.
محدوده عملکرد
آنتی ویروسها عمدتاً اقدام به شناسایی و حذف بدافزارها و برنامههای مخرب میکنند. این در حالی است که سیستم (EDR) قابلیتهای گسترده تری از جمله تشخیص رویدادهای مشکوک، ثبت فعالیتها، تحلیل رفتاری و اتخاذ تصمیم برای انجام اقدامات لازم برای مقابله با تهدیدات را دارد.
مکان فعالیت و تأثیر
دومین تفاوت آنتی ویروس و (EDR) مکان فعالیت است. آنتی ویروسها معمولاً در سطح فایلها و برنامههای نصب شده روی سیستم عمل میکنند، در حالی که سیستم (EDR) دادههای مختلف را از سیستمهای (Endpoint) مانند رویدادها، فایلها، پروسهها، ترافیک شبکه و موارد دیگر جمعآوری میکند و در طول زمان فعالیتهای مشکوک را تحت نظارت قرار میدهد.
روش شناسایی تهدیدات
سومین تفاوت آنتی ویروس و (EDR)، روش شناسایی تهدیدات است. آنتی ویروسها بر اساس الگوریتمها و سیگناتورها کار کرده و از این موارد برای شناسایی بدافزارها استفاده میکند. در طرف دیگر (EDR) از تحلیل رفتاری، جست و جوی دادهها، یادگیری ماشینی و الگوریتمهای هوش مصنوعی برای تشخیص الگوهای مشکوک و تهدیدات امنیتی استفاده میکند.
روش پاسخ به تهدیدات
آنتی ویروسها محدود به اقدامات پیشفرضی هستند. این اقدامات شامل حذف یا قرنطینه کردن فایلهای مشکوک میشود. (EDR) میتواند اقدامات پیشرفته تری را مانند بررسی و جست و جوی دقیق رویدادها، مسدود سازی فعالیتهای مشکوک، ایجاد گزارشهای جزئی و کلی و تغییرات در تنظیمات سیستم انجام دهد.
آنتی ویروس یا (EDR)، کدام بهتر است؟
به صورت کلی باید بگوییم که آنتی ویروس بیشتر برای شناسایی و حذف برنامههای مخرب مورد استفاده قرار میگیرد، در حالی که (EDR) قابلیتهای پیشرفته تری مانند ثبت و ضبط رویدادها و تحلیل رفتاری را فراهم میکند تا به شناسایی و پاسخ به تهدیدات امنیتی کمک کند. همین امر سبب شده تا بگوییم که در مقایسه با آنتی ویروس، (EDR) قابلیتهای پیشرفتهتری در تشخیص و پاسخ به تهدیدات امنیتی دارد. همچنین میتواند به طور جامعتری به محافظت از سیستمهای (Endpoint) کمک کند.
اغلب شرکتهایی که به امنیت پیشرفته نیاز دارند، همزمان از هر دو راهکار (EDR) و آنتی ویروس استفاده میکنند تا به طور جامع از دادههای خود در برابر تهدیدات امنیتی محافظت کنند. البته باید توجه داشته باشید که این آنتی ویروس باید از لیست بهترین آنتی ویروس های 2024 انتخاب شده باشد تا قدرت لازم برای محافظت از سیستم را داشته باشد.
جمع بندی
- آنتی ویروس با حذف فایلها و برنامههای مخرب امنیت سیستم را افزایش میدهد.
- سیستم (EDR) امکانات پیشرفته تری دارد و با استفاده از مواردی مانند ثبت و ضبط رویدادها و تحلیل رفتاری میتواند با قدرت بیشتری تهدیدات امنیتی را مدیریت و برطرف کند.
- تفاوت آنتی ویروس و (EDR) را میتوان به چهار بخش محدوده عملکرد، مکان فعالیت، روش شناسایی تهدیدات و روش پاسخ به آنها تقسیم کرد.
- بسیاری از کارشناسان پیشنهاد میدهند که برای دسترسی به امنیت حداکثری از آنتی ویروس و (EDR) به صورت همزمان استفاده کنید.
پرسشهای پرتکرار
تفاوت آنتی ویروس و (EDR) چیست؟
محدوده عملکرد، مکان فعالیت، روش شناسایی تهدیدات و روش پاسخ به آنها را باید مهم ترین تفاوتهای آنتی ویروس و (EDR) دانست.
چگونه میتوان امنیت سیستمهای کامپیوتری یک مجموعه را به بالاترین حد رساند؟
استفاده از یک آنتی ویروس قدرتمند و (EDR) به صورت همزمان میتواند امنیت سیستمهای کامپیوتری یک مجموعه را به میزان بسیار زیادی افزایش دهد.
بزرگ ترین مزیت استفاده از (EDR) چیست؟
در کنار وجود راهکارهای پیشرفته تر، بررسیهای بیشتر و امکان برطرف کردن تهدید، بزرگ ترین مزایای استفاده از (EDR) هشداری هستند که به مدیران در خصوص تهدیدات امنیتی داده میشوند تا این افراد هم برای مقابله با تهدیدات، اقدامات لازم را انجام دهند.
اولین دیدگاه را ثبت کنید