تفاوت فوتوشاپ و ایلاستریتور در چه مواردی است؟

yas 1403/02/18
تفاوت ایلاستریتور و فوتوشاپ

برای کسانی که قصد دارند به دنیای طراحی و گرافیک وارد شوند، اطلاع از تفاوت فوتوشاپ و ایلاستریتور ضروری است. خیلی‌ها تصور می‌کنند ایلاستریتور نسخه پیشرفته‌تر فتوشاپ است، اما این تصور کاملا اشتباه است. 

بحث بیشتر بر شباهت‌ها و تفاوت‌های میان این دو متمرکز است، نه پیشرفته یا آماتور بودن آن‌ها. البته که حرفه‌ای‌ها به خوبی از این شباهت‌ها و تفاوت‌ها آگاهی دارند، اما تازه‌واردها به دنیای گرافیک باید با مطالعه ویژگی‌های این دو نرم‌افزار انتخاب کنند که قصد دارند با کدام یک کار کنند.

معرفی فوتوشاپ و کاربرد فوتوشاپ در حرفه گرافیک

فوتوشاپ یکی از قدیمی‌‌ها و به نوعی بزرگ‌ترین نرم افزار طراحی گرافیک دنیا است که در سال 1990 میلادی توسط شرکت Adobe معرفی شد. این نرم افزار تقریبا هر کاری را که مربوط به ویرایش تصاویر باشد انجام می‌دهد. از روتوش صورت و تغییر رنگ و اضافه کردن اشیاء گرفته تا حذف بخش‌های اضافی و کار کردن در لایه‌های مختلف.

نکته مهم این‌که فوتوشاپ مبتنی بر Raster است؛ یعنی تصاویر آن دارای رزولوشن محدودی هستند. ضمن آن‌که این نرم‌افزار مخصوص سیستم عامل مک‌اواس (لپ‌تاپ های اپل) و سیستم عامل ویندوز است و به خوبی با هر سیستمی سینک می‌شود.

Picture2

معرفی نرم افزار ایلاستریتور و کاربرد ایلاستریتور

شاید عجیب باشد که بدانید ایلاستریتور زودتر از فوتوشاپ و در سال 1987 معرفی شد. ایلاستریتور نیز مثل فوتوشاپ از جمله محصولات ادوبی است که بر پایه تصاویر وکتور توسعه داده شده و برای طراحی اشیاء گرافیکی مانند لوگو، برچسب، پوستر، و مواردی از این دست، توسط دیزاینرها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ایلاستریتور اساسا برای ایجاد و ویرایش تصاویر وکتوریال بسیار مناسب است به خاطر قابلیت‌های که در بزرگ‌نمایی تصاویر بدون افت کیفیت آن‌ها دارد، در زمینه طراحی گرافیکی، مخصوصا در صنعت تبلیغات، بسته‌بندی و چاپ بسیار به کار می‌آید.

مقایسه فتوشاپ و ایلاستریتور

تفاوت فوتوشاپ و ایلاستریتور در موارد زیر وجود دارد:

1. تفاوت در رستور (Raster) و وکتور (Vector)

مهم‌ترین تفاوت فوتوشاپ و ایلاستریتور در بحث تکنیک تصویرسازی و ویرایش آن است. فتوشاپ در واقع یک نوع «ویرایشگر تصویری» (Raster-Editor) است. به این معنی که تصاویر نمایش داده شده در آن از پیکسل‌ها تشکیل شده‌اند و اعمال تغییرات خاص روی آن دشوار است. مثلا اگر بخواهید تصویری را در فتوشاپ زوم کرده و ذخیره کنید، تصویر پیکسلی خواهد شد.

 برنامه ایلاستریتور اما نوعی «ویرایشگر برداری» (Vector Editor) است. یعنی این برنامه از فرمول‌های ریاضی برای ایجاد فرم‌ها و شکل‌های مختلف استفاده می‌کند. در نتیجه به همین علت که تصاویر از نظر تکنیکی حاصل یک سری فرمول هستند، می توانید خیلی ساده آن‌ها را بزرگ و کوچک کنید (زوم این و زوم اوت) و اندازه‌شان را تغییر دهید. خود ایلاستریتور به شکل خودکار فرمول‌ها را دوباره محاسبه کرده و تصویر نهایی را با وضوح بالا نمایش می‌دهد.

2. تفاوت در محیط کاری و لایه‌ها

در نرم افزار ایلاستریتور هیچ محدودیتی در محیط کاری وجود ندارد. به عبارتی، در این برنامه در صورت لزوم بدون نیاز به تغییر اندازه محیط کاری می‌توانید از محدوده از پیش تعیین شده گذر کنید و آیتم‌ها را از آن خارج و یا وارد کنید.

در نقطه مقابل اما با خرید فوتوشاپ کاملا محدود به محیط کار هستید. به این معنا که نمی‌توانید از محدوده‌ای که در ابتدای فایل تعریف کرده‌اید خارج شوید. همچنین شما در هر لایه از نرم‌افزار فتوشاپ، تنها می‌توانید یک شیء را قرار دهید، اما هر لایه در ایلاستریتور می‌تواند شامل چند شیء متفاوت باشد.

3. تفاوت در بزرگ‌نمایی

این یکی دیگر از فرق‌های میان این دو نرم افزار گرافیک است که خیلی‌ها را به سمت ایلاستریتور سوق می‌دهد. در فوتوشاپ شما نمی‌توانید بدون افت کیفیت تصویر را بزرگ‌ کنید یا اصطلاحا روی آن «زوم کنید». در واقع هنگام زوم کردن، این نرم‌افزار پیسکل‌ها را بزرگتر می‌کند که در نهایت سبب می‌شود پس از اندکی زوم کردن پیکسل‌ها واضح شوند. به این مسئله «پیکسله شدن تصاویر» می‌گویند که کیفیت کار را کم می‌کند.

اما در مورد ایلاستریتور هیچ افت کیفیتی در صورت زوم کردن رخ نمی‌دهد. بالاتر بیان کردیم اشکالی که در ایلاستریتور ترسیم می شوند، مبتنی بر فرمول‌های ریاضی هستند و به همین علت محدودیتی در میزان بزرگ‌نمایی تصاویر وجود ندارد و می‌توانید تا هر اندازه‌ای که دوست دارید یک تصویر را بزرگ کنید، بدون آن‌که کیفیت و وضوح آن تحت تاثیر قرار بگیرد.

4. تفاوت فوتوشاپ و ایلاستریتور از نظر فرمت فایل خروجی

تصاویری را که ساخته‌اید یا ادیت کرده‌اید در هر دو نرم افزار می‌توانید با فرمت PNG و JPG به صورت بیت مپ دریافت کنید. اما در فوتوشاپ ممکن است بخواهید پروژه خود را ذخیره کنید و در آینده مجددا روی آن کار کنید. برای این منظور می‌توانید آن را با فرمت PSD ذخیره نمایید.

در مورد تصاویر وکتور (ایلاستریتور) البته کمی داستان متفاوت است. شما می‌توانید وکتورها را با فرمت EPS، SVG یا AI ذخیره کنید. اما برای این‌که بتوانید تصاویر را به صورت وکتور مشاهده کنید، باید فایل به صورت یکی از فرمت‌های SVG یا AI باشد. 

هرکسی که این تصاویر را در اختیار داشته باشد، می‌تواند در آن تغییرات ایجاد کند. به عبارتی، تصاویر وکتور امکان تغییر و ویرایش را دارند، در حالی که امکان دریافت خروجی پیکسلی با فرمت PNG و JPG نیز وجود دارد.

5. تفاوت در کاربرد

اساسا فوتوشاپ نرم افزاری ایده‌آل برای ایجاد تغییر در تصاویر از پیش ثبت شده است. مثلا برای رفع قرمزی چشم، گرفتن چین و چروک صورت، تنظیم رنگ، زیباتر کردن صورت و …، در تصاویری که از قبل گرفته‌اید، فوتوشاپ بسیار به کار می‌آید. 

در نقطه مقابل اما ایلاستریتور بیشتر به درد کارهای ابداعی می‌خورد؛ یعنی در ایلاستریتور نقطه شروع، یک صفحه خالی است و این نرم افزار موقعی به درد می‌خورد که خود شما بخواهید تصویری تازه خلق کنید.

برای درک بهتر شما از این موضوع، کاربرد این دو نرم افزار در زمینه‌های گوناگون بررسی کرده‌ایم:

طراحی لوگو؛ در طراحی لوگو، ایده‌پردازی نقش مهمی دارد و از صفر کار را شروع می‌کنیم. به همین خاطر ایلاستریتور گزینه مناسب‌تری است.

طراحی پوستر؛ در هر دو نرم افزار در این بخش به کار می‌آیند، اما به دلیل سادگی بیشتر و سرعت بالاتر، در طراحی پوسترهای معمولی، استفاده از فتوشاپ را پیشنهاد می‌کنیم.

طراحی وب‌سایت؛ نرم افزارهایی بهتری مثل فیگما و ادوبی XD برای طراحی وب وجود دارند، اما از میان فوتوشاپ و ایلاستریتور، برنامه ایلاستریتور گزینه بهتری برای طراحی وب‌سایت به شمار می‌آید.

نقاشی دیجیتال (دیجیتال آرت)؛ هر دو این نرم افزارها در این حوزه قابلیت‌های یکسانی دارند.

طراحی موشن گرافیک؛ بدون تردید ایلاستریتور گزینه بهتری برای طراحی موشن گرافیک است.

Picture3

بهترین انتخاب کدام است؟ فوتوشاپ یا ایلاستریتور؟

انتخاب میان فوتوشاپ و ایلاستریتور بیش از هرچیز دیگری به پروژه شما بستگی دارد. اگر می‌خواهید روی تصاویر از پیش تهیه شده کار کنید یا به هنر دیجیتال علاقه دارید، فوتوشاپ گزینه بهتری است. برنامه فتوشاپ با طیف گسترده‌ای از قابلیت‌ها و امکاناتی که دارد، برای دستکاری و ویرایش تصاویر مبتنی بر پیکسل بسیار به کار می‌آید.

در نقطه مقابل اگر به هنر «تصویرسازی» علاقه‌مندید و می‌خواهید تصاویر گرافیکی مقیاس‌پذیر بسازید، ایلاستریتور را پیشنهاد می‌کنیم. در واقع ایلاستریتور با امتیار ویژه خود – یعنی عدم افت کیفیت در ایجاد و ادیت تصاویر – در ساخت تصاویر تصنعی، کتاب‌های مصور، طراحی لوگو و مواردی از این دست بیشتر به کار می‌آید.

نتیجه‌گیری تفاوت فوتوشاپ و ایلاستریتور

فوتوشاپ و ایلاستریور هر دو ساخت کمپانی Adobe بوده و قابلیت‌های بسیار زیادی در حوزه طراحی و گرافیک دارند.

برخلاف تصور بسیاری، یادگیری فوتوشاپ مقدمه‌ای برای یادگیری ایلاستریتور نیست و از همان ابتدا می‌توان به سراغ نرم افزار ایلاستریتور رفت.

فوتوشاپ مخصوص «ویرایش» تصاویر است، اما ایلاستریتور بیشتر به درد «خلق» تصویر می‌خورد.

خرید ایلاستریتور و فوتوشاپ برای دسترسی نامحدود به امکانات این دو نرم افزار ضروی است. می‌توانید همین حالا لایسنس اورجینال این دو برنامه را از بنیان سافت تهیه نمایید.

سوالات پرتکرار

فوتوشاپ بهتر است یا ایلاستریتور؟

بستگی به پروژه شما دارد. فوتوشاپ بیشتر به درد ادیت عکس و روتوش تصاویر می‌خورد. اما ایلاستریتور برای ایجاد تصاویر گرافیکی و طراحی لوگوها که نیاز به مقایس‌پذیری دارند، گزینه بهتری است.

امکانات کدام نرم افزار بیشتر است؟

هر برنامه امکانات خاص خودش را دارد. مثلا، فوتوشاپ آپشن‌های مختلفی شامل انواع فیلترها، براش‌ها و افکت‌ها را دارد و علاوه بر آن دارای یک سیستم لایه‌ای قوی است که این امکان را به شما می‌دهد با چندین لایه از تصاویر و افکت‌ها کار کنید.

ایلاستریتور ارزان‌تر است یا فوتوشاپ؟

قیمت این دو نرم افزار در سایت بنیان سافت یکسان است، منتهی معمولا دوره‌های یادگیری ایلاستریتور هزینه بیشتری نسبت به فوتوشاپ دارند.

بدون دیدگاه