میل سرور چیست و چه کاربردی دارد؟

yas 1402/11/12
میل سرور چیست؟

آیا تا کنون اسم میل سرور (Mail server) به گوشتان خورده است؟ به نظر شما میل سرور چیست و چه کاربردهایی دارد؟ امروزه میلیون‌ها نفر در دنیا از طریق ایمیل با هم ارتباط برقرار می‌کنند و ایمیل به عنوان یکی از پرکاربردترین و قدرتمندترین رسانه‌های ارتباطی شناخته می‌شود.

میل سرور یکی از اصلی‌ ترین ابزارهای ارتباطی در دنیای مدرن است که نقش بسیار مهمی در امور کاری و ارتباطات میان سازمان‌ها، شرکت‌ها و افراد دارد. این رسانه ارتباطی، ابزاری برای مدیریت، برقراری ارتباط سریع، ایمن و پیوسته برای سازمان‌ها و افراد به حساب می‌آید. برای آشنایی کامل با ماهیت و چگونگی کارکرد میل سرور (Mail server) تا انتهای این مقاله از بنیان سافت با ما همراه باشید.

میل سرور چیست و چگونه کار می‌کند؟

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بر طبق آمار رسمی وب سایت (EarthWeb)، در سال 2023 روزانه در حدود 347 ایمیل در دنیا فرستاده شده است! نکته مهم ‌تر این که بدون وجود میل سرورها، ارسال و دریافت این ایمیل‌ها عملاً ممکن نیست. در یک تعریف کلی برای عنوان میل سرور چیست؛ می‌توان این طور گفت که میل سرور (Mail server) سیستم یا نرم افزاری برای ارسال، تحویل، ذخیره ‌سازی و مدیریت ایمیل‌هاست.

در یک شمای کلی می‌توان میل سرور را همچون یک اداره پست در نظر گرفت که وظیفه دریافت، ارسال و مدیریت ایمیل‌ها را بر عهده دارد. درست است که ارسال ایمیل تنها در عرض چند ثانیه اتفاق می‌افتد اما در همین چند ثانیه مجموعه ‌ای از اتفاقات در میل سرور رخ می‌دهند. حال که با میل سرور آشنا شده و فهمیدیم میل سرور چیست، بهتر است به توضیحی از انواع میل سرور و نحوه کار آن اشاره کنیم.

1

انواع میل سرور و نحوه کار آن‌ها

انواع میل سرورها بر اساس نوع نگاه و نوع دسته بندی ما متفاوت خواهند بود؛ در صورتی که بخواهیم میل سرورها را بر اساس فناوری استفاده شده در آن دسته بندی کنیم، می‌توانیم به دو نوع میل سرور لینوکسی و میل سرور ویندوزی اشاره کنیم.

اما اگر میل سرورها را بر اساس ساز و کارهای سرورهای ایمیل دسته بندی کنیم، به دو نوع میل سرور ورودی و میل سرور خروجی خواهیم رسید. در ادامه به تعریف مختصری از هر کدام از انواع میل سرور خواهیم پرداخت.

میل سرور ورودی (Incoming Mail Server)

ایمیل‌هایی که ارسال می‌شوند قبل از رسیدن به دست فرد مورد نظر، در میل سرور ورودی نگهداری می‌شوند. برای آشنایی بهتر با میل سرور ورودی فرض کنید شما نامه ‌ای را از تهران ارسال می‌کنید، در این شرایط اداره پست تهران در نقش میل سرور خروجی و اداره‌ ای است که نامه را از اداره پست تهران دریافت و دسته‌ بندی می‌کند. از طرفی آن را به گیرنده تحویل می‌دهد و نقش میل سرور ورودی را دارد.

تنظیمات میل سرور ورودی 2 نوع فناوری متفاوت دارد. فناوری (IMAP) یا همان (Internet Message Access Protocol) که در آن یک کپی از پیام‌ها ذخیره می‌شود و فناوری (POP3) یا همان (Post Office Protocol) که پیام‌های ارسال شده و دریافتی را در هارد دیسک‌های محلی رایانه‌های شخصی ذخیره می‌کند.

میل سرور خروجی (Outgoing Mail Server)

میل سرور خروجی همان میل سرور (SMTP) یا پروتکل انتقال نامه ساده است. در مثال بالا فرض کنید شما نامه را از تهران به شهر خاصی ارسال می‌کنید. شهری که نامه قرار است در آن دریافت شود، میل سرور خروجی در نظر گرفته می‌شود.

ایمیل سرور چیست و چگونه کار می‌کند؟

ایمیل سرور همان میل سرور است که نقش اصلی را در دریافت، ارسال و مدیریت ایمیل‌ها ایفا کرده و امکان برقراری ارتباط میان افراد، سازمان‌ها و شرکت‌ها را فراهم می‌کند. عملکرد میل سرورها همچون سایر انواع سرورها بوده و وظیفه ذخیره ‌سازی و تبادل ایمیل‌ها را بر عهده دارند.

فرایند ارسال پیام با کمک میل سرور به صورت زیر خواهد بود:

  1. در مرحله اول میل کلاینت، فرستنده ایمیل را به سرور (SMTP) انتقال می‌دهد.
  2. سپس سرور (SMTP) خروجی، آدرس ایمیل گیرنده را پردازش کند.
  3. مرحله بعدی تبدیل نام دامنه آدرس گیرنده به آدرس (IP) توسط سرور (SMTP) خروجی است.
  4. در این مرحله سرور (SMTP) خروجی ایمیل را به سایر سرورهای (SMTP) تحویل داده و به مقصد می‌رساند.
  5. در آخرین مرحله سرور گیرنده ایمیل آن را اسکن کرده و در صورت داشتن مجوز آن را به صندوق گیرنده تحویل می‌دهد.

(Mail server) چیست؟

(Mail server) همان میل سرور یا ایمیل سرور است که وظیفه انتقال پیام را از فرستنده یا همان مبدأ به دست گیرنده یا همان مقصد بر عهده دارد. ایمیل‌ها برای رسیدن به مقصد از چند (email server) می‌گذرند. هدف اصلی میل سرور (Mail server) به وجود آوردن امکان ارسال ایمیل از هر دامنه ‌ای به دامنه دیگر برای کاربران و تأمین امنیت ایمیل‌هاست. میل سرورها در فرآیند انتقال ایمیل پروتکل‌های مشخصی را رعایت کرده و بر اساس آن می‌توانند چگونگی پردازش ایمیل و نحوه ارسال آن را مشخص کنند.

میل سرور؛ ابزاری قدرتمند برای برقراری ارتباطات سریع!

همان طور که گفتیم میل سرورها وظیفه همراهی ایمیل‌ها از فرستنده تا گیرنده را بر عهده دارند. به عبارت بهتر میل سرورها وظیفه دارند ایمیل‌ها را به صورت ایمن از فرستنده به گیرنده ارسال کنند. استفاده از میل سرور به شما این امکان را خواهد داد تا بتوانید به تعداد دلخواه ایمیل ارسال کرده و محدودیتی در انجام این کار نداشته باشد.

با استفاده از میل سرور علاوه بر نداشتن محدودیت در تعداد ایمیل‌های ارسالی، ایمیل‌های شما با (IP) ثابت و مطمئن به کاربران ارسال خواهد شد.

تیم بنیان سافت آماده ارائه انواع خدمات در زمینه ارائه انواع نرم افزارهای اورجینال، خرید آفیس 365 و خرید آفیس اورجینال با قیمت کاملاً مناسب و تضمین اورجینال بودن لایسنس است.

اگر به دنبال خرید برنامه‌های مایکروسافت 365 با قیمت مناسب و بهره‌ مندی از پشتیبانی مجرب برای خود و یا شرکت هستید، سری به صفحه محصولات بنیان سافت زده و با کارشناسان ما در بنیان سافت در ارتباط باشید تا محصول مورد نظر خود را با بهترین قیمت خریداری کنید.

سؤالات متداول

میل سرور چیست؟

میل سرور یک سرویس مهم برای انتقال و دریافت ایمیل‌هاست.

فرایند ارسال ایمیل با میل سرور به چه صورت است؟

فرآیند ارسال پیام با میل سرور به ترتیب به صورت ارسال پیام توسط فرستنده، پردازش آدرس ایمیل گیرنده توسط (SMTP) فرستنده، پیدا کردن میل کلاینت مقصد توسط (SMTP) فرستنده، انتقال ایمیل میان سرورهای (SMTP) و در نهایت تحویل پیام به فرد گیرنده است

انواع میل سرورها چند نوع هستند؟

میل سرورها از لحاظ فناوری استفاده شده در آن‌ها به دو صورت لینوکسی و ویندوزی تقسیم شده و از نظر ساز و کار سرورهای ایمیل به دو دسته میل سرور ورودی و میل سرور خروجی تقسیم می‌شوند.

بدون دیدگاه