سیستم عامل چیست؟ با انواع سیستم عامل آشنا شوید

yas 1401/12/24
سیستم عامل چیست

تا به امروز آنقدر با تکنولوژی سر و کار داشتیم که یادمان نیست اولین بار چه زمانی با یک محیط نرم افزاری روبرو شدیم. همچنان هم افرادی هستند که زندگی آن‌ها وابسته به تکنولوژی باشد، اما به طور دقیق ندانند که سیستم عامل چیست. سیستم عامل (Operating System: OS) موضوع این مقاله است و ما در این مقاله قصد داریم تا به معرفی سیستم عامل و انواع آن بپردازیم.

مقدمه‌ای بر سیستم عامل

سیستم عامل یک رابط کاربری میان سخت افزار و برنامه‌های اجرایی بر روی یک سیستم است. رابط کاربری در واقع راهی برای برقراری یک ارتباط میان کاربر با سیستم‌های کامپیوتری است. این ارتباط به وسیله رابط کاربری گرافیکی (Graphical User Interface: GUI) صورت می‌گیرد.

سیستم عامل‌ها اولین نرم افزاری هستند که بر روی هر کامپیوتر و سیستمی نصب می‌شود. زیرا که بدون سیستم عامل، ما قادر به استفاده از بسیاری از نرم افزارهای کاربردی نیستیم. تا به اینجای مطلب می‌توانیم بگوییم سیستم عامل چیست. حال به سراغ معرفی انواع سیستم عامل می‌رویم.

2 1

بررسی عملکرد سیستم عامل

به طور کلی از لحاظ بصری ممکن است که سیستم عامل‌ها با هم تفاوت زیادی داشته باشند اما وظایف مشخصی دارند که همگی در چهارچوب همین وظایف کار خواهند کرد. از مهم ترین و شناخته شده ترین وظایف می‌توان به تفسیر فرمان اشاره کرد.

از دیگر وظایف سیستم عامل‌ها می‌توان به مواردی نظیر مدیریت حافظه، مدیریت عملکرد سیستم، مدیریت فایل‌ها، تشخیص و مدیریت خطاها، تخصیص منابع سیستم و حفاظت از منابع و اطلاعات اشاره کرد. این عملکرد، مزایا و معایبی دارد که از مهم ترین مزایای آن می‌توان به همین رابط کاربری سیستم عامل‌ها و تسهیل استفاده از کامپیوترها اشاره کرد.

انواع سیستم عامل

همانطور که در ابتدا در پاسخ به سؤال سیستم عامل چیست بیان کردیم، سیستم عامل پلی ارتباطی بین ما و سخت افزار خواهد بود و کار با کامپیوترها را برای ما راحت تر خواهد کرد. حال سیستم عامل به طور کلی به چهار دسته تقسیم بندی می‌شود که عبارتند از:

  • سیستم عامل‌های کامپیوتر
  • سیستم عامل‌های موبایل
  • سیستم عامل‌های سخت افزار شبکه
  • سیستم عامل‌های صنعتی

سیستم عامل کامپیوتر چیست؟

تا به اینجای کار به این پاسخ رسیده ایم که که سیستم عامل چیست. حال به سراغ مفهومی بیشتر از سؤال سیستم عامل چیست خواهیم پرداخت. کمتر کسی است که اسامی ویندوز (Windows)، (macOS) و لینوکس (linux) را نشنیده باشد. این اسامی، نام سیستم عامل‌های کامپیوتر هستند. در ادامه به بررسی این 3 سیستم عامل خواهیم پرداخت.

سیستم عامل ویندوز

ویندوز ساخت شرکت مایکروسافت از معروف ترین سیستم عامل‌هایی است که مورد استفاده قرار می‌گیرد. از لحاظ جامعه آماری نیز، افرادی که از سیستم عامل ویندوز استفاده می‌کنند بسیار بیشتر از بقیه سیستم عامل‌هاست.

برای اولین بار این سیستم عامل با نام ویندوز 95 پا به عرصه گذاشت و در حال حاضر آخرین نسخه ارائه شده این سیستم عامل، ویندوز 11 است. ویندوز از یک محیط کاربر پسند و با دسترسی آسان به تمام ویژگی‌ها طراحی شده که آن را برای عموم قابل استفاده کرده است.

ویندوز از امنیت بالایی نیز برخوردار است و دارای روش‌های احراز هویت‌های گوناگون برای کامپیوتر شخصی شماست. در حال حاضر دو نسخه ویندوز 10 و ویندوز 11 آخرین نسخه‌های ارائه شده هستند و اکثریت طرفداران ویندوز در حال حاضر از این دو نسخه استفاده می‌کنند.

پیشنهاد ما این است که از ویندوز 10 اورجینال و ویندوز 11 اورجینال بر روی کامپیوتر شخصی خود استفاده کنید. زیرا که با استفاده و خرید ویندوز اورجینال، سیستم شما از امنیت بالاتری برخوردار خواهد بود و همچنین شاهد افت سرعت ویندوز در نسخه‌های اورجینال نیستیم. البته در ویندوزهای اورجینال امکان آپدیت ویندوز و ویژگی‌های آن نیز وجود دارد.

اگر از ویندوز 10 و 11 استفاده می‌کنید و اورجینال نیستند، به راحتی می‌توانید اقدام به خرید لایسنس ویندوز 11 و ویندوز 10 کنید.

سیستم عامل مک

سیستم عامل مک ساخت شرکت اپل است که همیشه سیستم عامل مختص کامپیوتر خود را با قابلیت اتصال به گوشی‌های برند خود می‌سازد. این سیستم عامل نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است و دارندگان کامپیوترهای اپل از این سیستم عامل استفاده می‌کنند.

سیستم عامل لینوکس

لینوکس یک سیستم عامل تقریباً محبوب و رایگان (البته نه در همه نسخه‌ها) است که از معروف ترین ویژگی‌های آن سرعت بالا، امنیت و آزادی کامل است. البته باید بگوییم که کار با آن ممکن است به راحتی مک و مخصوصاً ویندوز نباشد. معروف ترین نسخه لینوکس که کاملاً رایگان است و افراد زیادی نیز از آن استفاده می‌کنند، (Ubuntu) نام دارد.

3 1

جمع بندی

  • در پاسخ به سؤال سیستم عامل چیست باید بگوییم که سیستم عامل پلی ارتباطی بین ما و سخت افزار خواهد بود و کار با کامپیوترها را برای ما راحت تر خواهد کرد و بدون سیستم عامل، ما قادر به استفاده از بسیاری از نرم افزارهای کاربردی نیستیم.
  • سیستم عامل به طور کلی به چهار دسته تقسیم بندی می‌شود که شامل سیستم عامل‌های کامپیوتر، سیستم عامل‌های موبایل، سیستم عامل‌های سخت افزار شبکه و سیستم عامل‌های صنعتی میشوند.
  • سیستم عامل‌های کامپیوتر شامل ویندوز (Windows)، (macOS) و لینوکس (linux) هستند.

پرسش‌های پرتکرار

آیا سیستم عامل‌ها همگی رایگان هستند؟

خیر سیستم عامل‌ها همگی رایگان نیستند اما تعدادی سیستم عامل رایگان نیز وجود دارد.

آیا حتماً باید ویندوز اورجینال داشته باشیم؟

شما می‌توانید از سیستم عامل ویندوزی غیر اورجینال نیز استفاده کنید اما بهتر است ویندوز اورجینال داشته باشید تا امکان آپدیت ویژگی‌ها را داشته باشید و همچنین سیستم شما امنیت بالاتری داشته باشد.

آیا در ایران می‌توان ویندوز اورجینال خرید؟

بله، کاربران ایرانی نیز می‌توانند ویندوز اورجینال خریداری و بر روی سیستم خود نصب کنند.

بدون دیدگاه